Engelska muffins

Recept på engelska muffins. Tänk på att börja i tid. Två dagar behövs för att göra dessa muffins.
Poolish är en ­fördeg som ger brödet fylligare smak.

1 h + 12 h i kylen + 1 1/2 h jäsning + 8 minuter i ugn

  1. Dag 1: Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör
    så att jästen löses upp. Blanda ner mjölet. Täck med plastfolie
    och låt stå i kylen ca 12 timmar.
  2. Dag 2: Värm vattnet till 37°. Blanda vattnet med jäst, honung,
    socker och salt. Tillsätt poolishen och rör ihop.
  3. Nyp ihop smör och mjöl i en annan bunke. Blanda med
    poolishblandningen och knåda till en smidig deg i hushållsmaskin, ca 5 min.
  4. Olja in en stor bunke och lägg degen i den. Täck med plastfolie
    och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
  5. Häll upp degen på mjölad arbetsbänk. Vik in degkanterna
    mot mitten, låt degen vila ca 15 min.
  6. Strö ut halva mängden manna­gryn eller polenta på arbetsbänken.
    Lägg degen på grynen och platta försiktigt ut den till en rektangel,
    ca 1 cm tjock. Strö över resten av grynen och tryck försiktigt fast dem.
  7. Skär degen i rutor eller stansa ut rundlar, ca 9 cm i diameter,
    och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 min.
    Sätt ugnen på 250°.
  8. Stek några muffins i taget på båda sidor i en torr stekpanna
    tills de får lite färg. Lägg tillbaka dem på plåten och grädda
    mitt i ugnen 6–8 min. Låt svalna på galler.
  9. Dela bröden genom att bryta upp dem med en gaffel.
    Servera med färskost och lemon curd eller sylt.

    Recept: Monica Eisenman

Recept från