Endive håller formen och behåller sin karakteristiska smak i grytor. Här kan också mindre vackra endiveexemplar komma till användning. Sjud kycklingbrösten den kortare tiden så att de inte blir torra. Med lårfilé behöver man inte vara lika försiktig. De blir inte torra.

För 4 personer

Ingredienser

700 g kycklingfiléer bröst eller lår
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
6 schalottenlökar
2 olja
1 hönsbuljongtärning smulad
16 torkade aprikoser
2 endiver delade i klyftor
1,5 dl apelsin pressad

Garnering:

1 apelsin rivet skal
1 msk persilja strimlad

Endiveklyftor i kycklinggrytan

 

1. Dela, salta och peppra kycklingen. Skala och dela löken. Bryn kycklingbitarna och löken i hälften av oljan på medelstark värme så att de får vacker färg, det tar ca 3 minuter.

2. Smula över buljongtärningen och rör om.

3. Tillsätt aprikoserna och stek 3-5 minuter under lock, rör om då och då.

4. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna. Lägg i endiveklyftorna och stek dem tills de är guldgula, ca 2 minuter på varje sida. Lägg över dem i kycklinggrytan. Ringla över apelsinsaften och låt alltsammans sjuda ca 10-15 min under lock. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar.

5. Garnera med finrivet apelsinskal och persilja.

Bråttomvariant: Dela endiven i klyftor och bryn klyftorna i oljan på ganska stark värme så att de får färg. Skär kycklingen i 2-3 bitar. Skala löken. Lägg endive, kycklingbitar, lök, aprikoser i en stekpåse. Blanda apelsinsaften med buljongtärningen och häll blandningen över. Knyt påsen och laga enligt anvisning på stekpåsens förpackning i mitten av ugnen, 225°, ca 20 minuter.

Fler recept med: Övrigt