De vackra skålformade bladen blir godis med enkla medel. De minsta bladen som inte går att fylla behöver inte gå till spillo - använd dem i soppor, grytor, bräsera eller gratinera.

För 8 - 10 endiveblad

Ingredienser

1-2 endiver mellanstora
1 sats av ost-, lax- eller champinjonfyllning

Laxfyllning

Det här behövs

150 g laxfilé ben- och skinnfri
1 msk mynta finstrimlad (kan uteslutas)
2 msk sesamfrön rostade

Marinad

2 msk spad från japansk sushiingefära
1 msk ingefära färsk finriven
2 msk japansk sushiingefära inlagd, finhackad
1 tsk japansk soja, gärna ljus
1 msk fisksås
1 msk limesaft

Champinjonfyllning

1 msk persilja finstrimlad

Det här behövs

75 g champinjoner eller skogschampinjone, små fasta
0,5 kruka rucola
3 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Gorgonzolafyllning

Skala gärna granatäpplet en dag i förväg och förvara kärnorna i en burk med lock i kylskåp

Det här behövs

50 g gorgonzola
2 msk granatäppelkärnor

1. Skär bort roten på endiven och dela den i blad. Skär också gärna bort en bit av bladens undersida så att de kan ligga stadigare.
2. Lägg bladen på ett fat, fördela valfri fyllning i dem och servera.

Laxfyllning:
1. Börja med marinaden. Blanda ingefärsspadet med den färska ingefäran. Låt dra ca 3 min. Sila i en skål.
2. Vänd ner resten av ingredienserna till marinaden i skålen.
3. Skär laxen i små tärningar, vänd dem i marinaden och låt marinera 10 min och häll av vätskan. Blanda i myntan.
4. Fördela laxen i endivebladen, garnera med sesamfrön. Servera genast.

Champinjonfyllning:
1. Skiva svampen. Strimla rucolan fint.
2. Blanda champinjonerna med oljan i en bunke, tillsätt sedan vinägern. Smaka av med salt och peppar. Rör om och ställ kallt att marinera ca 10 min. Vänd ner rucolan.
3. Fördela fyllningen i endivebladen.

Gorgonzolafyllning:
1. Fördela gorgonzolan i endivebladen.
2. Garnera med granatäppelkärnorna.