Empanadas med skinka och ost

Empanadas är små frasiga piroger som serveras i flera sydamerikanska länder.

1. Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet medan fyllningen görs.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chili och paprika. Fräs lök, vitlök, chili och paprika i oljan i en kastrull. Tärna tomaten och blanda ner i kastrullen. Låt puttra ca 2 min. Krydda med salt och låt röran kallna.
3. Finstrimla skinkan och blanda den och osten med grönsaksröran.
4. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar ur degen med ett mått, ca 9 cm i diameter. Lägg en liten klick fyllning på rundlarna och vik ihop. Tryck ihop kanterna noga och forma dem till ett veckat mönster.
5. Lägg empanadas på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler.

Recept från