Ekologisk svamp- och rotfruktssallad med hyvlad XO, skärbönor och brynt smörvinägrett

Härligt mustig höst- och vintersallad med svamp, rotsaker, ost och bönor.

1. Sätt ugnen på 225°. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar. Ansa och skär bönorna i ca 4 cm breda bitar.
2. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form. Häll över oljan och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.
3. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av dem med kallt vatten så att kokningen avstannar.
4. Ansa svampen och skär i bitar. Stek svampen i 25 g smör. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt svampen kallna.
5. Bryn resten av smöret tills det blir gyllenbrunt. Häll över i en bunke eller kanna. Låt svalna något och tillsätt sedan vinäger. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
6. Hyvla osten. Blanda de olika salladssorterna med rotfrukter, bönor,  svamp och ost. Ringla vinägretten runt om och servera.

Recept från