Dumplings med vietnamesisk dippsås

Recept på dumplings med vietnamesisk dippsås. Dumplings kan göras i förväg och styckfrysas.  

För 4 personer:

Ingredienser

25 ark wontondeg (ca 8 x 8 cm)
200 g vitkål
1 morot
1 citrongräs
1 salladslök
1 msk rapsolja + 2 msk
1 msk ingefära finriven
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Dippsås:

1 röd chili t ex spansk peppar
2 msk fisksås asiatisk
1 msk lime pressad
1 dl vatten
2 msk rårörsocker

40 minuter

Dumplings med vietnamesisk dippsås – gör så här:

  1. Dippsås: Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser.
  2. Finstrimla vitkålen. Skala och finstrimla moroten. Skär av ca 4 cm av rotbiten på citrongräset. Banka på roten med knivskaftet och finstrimla det. Strimla ­salladslöken. Stek vitkål, citron­gräs och lök i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt ingefära och krydda med salt och peppar.
  3. Lägg ut wontonarken och lägg ca 1 msk fyllning på varje. Tryck ihop och vecka kanten. Fortsätt tills fyllningen är slut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Stek dumplingsen i 2 msk olja ca 2 min runt om. Servera med dippsåsen.

Recept av Ulla Karlström