Dumplings

Till dumplings kan man t ex servera spenat, som snabbsteks tillsammans med salt och vitlök,  och gurkstavar med lite salt och sesamolja. Kokta dumplings kan med fördel stekas i olja och ändrar då namn till guotie som betyder klistra fast i woken.

1. Dela degen i tre delar. Rulla ut en del i taget till en 2 1/2 cm tjock rulle. Skär  i 1 1/2 cm stora bitar. Vrid rullen ett kvarts varv mellan varje gång du skär så att den inte blir platt. Lägg alla degbitar, stora som små, på ett fat under en blöt handduk. Degen torkar fort och blir annars svår att kavla och klämma ihop.

2. Tryck ut några små degbitar med mitten av handflatan så de blir runda.

3. Lyft upp ena kanten och kavla andra kanten. Lyft sedan vidare och kavla så det blir en jämn rundel, ca 6 cm i diameter.

4. Lägg på ca 1 tsk av färsfyllningen. Vik ihop och kläm ihop degkanterna först på mitten…

5. …och därefter med tumvecket de nedre kanterna. Lägg färdiga dumplings på ett mjölat fat eller på ett bakplåtspapper i väntan på kokning.

6.  Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i några dumplings i taget. När de flyter upp, häll på ca 1 dl kallt vatten så att kokningen upphör. Låt koka upp igen och koka ca 3 min.

7  Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av. Blanda samman alla ingredienser till dippsåsen.

 

 

 

Recept från