Dubbelmarinerad biff, dressing, risknyten och sallad

Två marinader, en mörk och en ljus, ger köttet färg och smak. En del av marinad 2 blir en god apelsin- och sherrydressing som serveras vid sidan om. Låt köttet kallna innan det skivas tunt. Lägg upp på serveringsfat och täck väl med plastfolie innan frysning.
Tina köttet långsamt i kylen, ca 12 timmar.

Annonsen laddas.

1. Blanda samtliga ingredienser till marinad 1. Putsa köttet från hinnor. Lägg det i en stor plastpåse och häll på marinaden.
Knyt ihop och lägg i kylen 12 timmar.
2. Sätt ugnen på 125°. Lägg köttet i en långpanna och stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60-62°, ca 1-1 1/2 timme.
3. Ta ut köttet och låt det kallna. Skiva köttet tunt, gärna på skärmaskin och lägg upp det på serveringsfat (om de går att frysa).
Förvara i kyl eller frys.
– Hit kan förberedas –
4. Skala och skiva rödlök och salladslök. Blanda den med olja och salt. Låt stå svalt minst 1 timme eller förbered dagen innan.
5. Inför serveringen: Ta köttfaten ur frysen och låt tina, helst i kylen.
Det tar ca 12 timmar. Blanda ingredienserna utom mynta till marinad 2. Fördela 2 dl av marinaden utan mynta över köttet när det tinat. Servera resten med mynta i dressingflaskor till köttet. Lägg på rödlök.

RISKNYTEN

Gör så här:
1. Häll riset i en sil och skölj det väl under rinnande kallt vatten.
Häll riset i en stor gryta och tillsätt vattnet. Koka upp och sjud under lock på svag värme ca 20 min.
2. Koka upp risvinäger, socker och salt. Rör tills socker och salt löst sig. Häll upp riset i en långpanna och fördela risvinägern över riset.
Dela stora klumpar med en gaffel. Låt riset kallna.
3. Blanda därefter sweet chilisås, limesaft och ingefära. Häll blandningen över riset. Tillsätt spansk peppar, jordnötter och persilja.
Blanda allt väl.
4. Lägg ut några vårrulleark åt gången på bänken, lägg en fuktig handduk om resten. Lägg ca 1 dl risblandning på varje ark.
Pensla med äggvita runt kanterna och lyft upp flikarna mot varandra och kläm ihop till ett knyte. Lägg efterhand på bakpappersklädd plåt.
5. Pensla paketen med olja. Blanda salt och sesamfrön och strö över paketen Täck med plastfolie och ställ in i frysen eller kylen.
– Hit kan förberedas –
6. Inför servering: Tina rispaketen i kylen över natten. Sätt ugnen på 225°. Baka rumstempererade knyten i mitten av ugnen ca 10 min.
Lägg genast upp på fat och servera.

FRUKTIG LJUNGFRUSALLAD

Gör så här:
Skölj och blanda salladen i stora salladsskålar. Skala, kärna ur och skär papaya och melon i bitar. Blanda försiktigt med salladen.

Recept från Allt om Mat