Dinkelknäckebröd

Om du inte har en kruskavel kan knäcke­­bröden naggas tätt med en gaffel.

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, vetemjöl och 10 dl dinkelmjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.  
2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Sätt ugnen på 275°.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i ca 30 bitar. Kavla ut bitarna med vanlig kavel till ovaler, ca 14 cm långa och 8 cm breda. Strö på solroskärnor och linfrö och kavla tätt med kruskavel. Strö över flingsalt och lägg över rundlarna undan för undan på plåtar med bakplåtspapper.
4. Grädda bröden mitt i ugnen 6-8 min. Låt bröden kallna på galler.

Recept från