Om du inte har en kruskavel kan knäcke­­bröden naggas tätt med en gaffel.

För 30 bröd

Ingredienser

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl vetemjöl
10 dl fullkornsdinkel (600 g + 60 g) + 1 dl fullkornsdinkel
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 msk flingsalt

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, vetemjöl och 10 dl dinkelmjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.  
2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Sätt ugnen på 275°.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i ca 30 bitar. Kavla ut bitarna med vanlig kavel till ovaler, ca 14 cm långa och 8 cm breda. Strö på solroskärnor och linfrö och kavla tätt med kruskavel. Strö över flingsalt och lägg över rundlarna undan för undan på plåtar med bakplåtspapper.
4. Grädda bröden mitt i ugnen 6-8 min. Låt bröden kallna på galler.

Fler recept med: Matbröd, Övrigt, Ris och gryn