Dinkelbröd

Dinkelmjölet kan bytas ut mot samma mängd rågsikt.

20 min + jästid över natten + 40 min i ugnen

1. Lös jästen i lite av vattnet i en bunke. 
Häll i resten av vattnet när jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, socker och mjölet lite i taget. Rör ihop till en kletig deg. Spara lite av mjölet.
3. Täck degskålen med plastfolie och låt jäsa över natten i kylskåp.
4. Häll ut degen på väl mjölat bakbord. För in kanterna mot mitten utan att trycka bort luften. Vänd degen med skarven ner på bakplåt med bakplåtspapper. Skåra med vass kniv. Strö över mjöl och jäs under duk 30 min.
5. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet ca 45 min, tills det har fått gyllene färg och låter ihåligt när du knackar med fingret under brödet. Täck ev med ugnsfolie mot slutet av baktiden.

Recept från /LagaLätt