Att avlägsna hinnorna från brässen är ett lite tålamodsprövande arbete, men resultatet är mödan värd. Kalvbräss bör beställas.

För 10 person(er)

Ingredienser

500 g kalvbräss
1 nypa salt
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
250 g frysta kräftstjärtar
0,5 tsk salt
0,5 knippe dill

Tillbehör

350 morötter
0,5 apelsin
0,5 dl apelsinsaft
1,5 msk flytande honung
6 salviablad
2 krm salt
1 msk smör

Dillolja

0,5 knippe dill
2 msk rapsolja
2 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
2 krm salt

1. Lägg brässen i en kastrull, i kallt lättsaltat vatten så det täcker.
Ge den ett uppkok och låt den sedan sjuda sakta 5-7 minuter.
Låt brässen svalna en stund i kokspadet. Avlägsna sedan det mesta möjliga av hinnorna.
2. Skär brässen i mindre bitar. Stek den försiktigt i smör tillsammans med pressad vitlök. Salta och rör om.
3. Blanda brässen med tinade, väl avrunna kräftstjärtar, salt och hackad dill. Rör om och ställ kallt.
4. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär morötterna i 2 cm tjocka stavar. Blanda rivet apelsinskal, apelsinsaft, honung, finhackad salvia och salt i en ugnssäker form. Blanda ner morötterna och tillsätt en klick smör.
5. Ugnsbaka morötterna i mitten av ugnen 25-30 minuter.
Rör om efter halva tiden.
6. Dillolja: Mixa dillen tillsammans med raps- och olivolja. Tillsätt balsamvinäger och salt.
7. Packa kräft- och brässblandningen i en s k utstickare, 5-6 cm i diameter, direkt på assietterna. Tryck till och lyft försiktigt av utstickaren. Droppa dilloljan runt om. Fördela morötterna och häll någon tesked apelsinspad från morötterna över timbalen. Garnera med dillkvistar.

Fler recept med: Övrigt