Gravad strömming i härligt dillgrön sås.

För 8 pers på julbord

Ingredienser

600 g strömming rensad
1 knippa dill färsk (minst 100 g)

Ättikslag

5 dl vatten
0,5 dl ättika 24 %
1 msk salt
1 dillstjälkarna de hackade

Dill- och vitlöksås

1 dillen det gröna av
0,5 dl mjölk
3 vitlöksklyftor pressade
3 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar nymalen

1. Dra skinnet av strömmingsfiléerna. Plocka av dillvipporna, ,hacka stjälkarna.
2. Blanda ättikslagen och lägg strömmingsfiléerna i lagen i
kylskåp 6 timmar.
3. Såsen: Mixa dillen med mjölk. Pressa hårt ur dillspadet
genom en sil och blanda det med vitlök, majonnäs, creme
fraiche och peppar.
4. Sila upp, spola av och torka strömmingsfiléerna. Blanda med såsen och ställ kallt 1–2 dygn. Lägg upp och garnera med dill.