Jansson frestelse med finstämda smaker. Äggen kokas i ångugn i 65 grader, rationellt på restaurang, när man lagar till många. Det går även bra att pochera äggen.

För 6 pers

Ingredienser

Dahlbergs frestelse

6 små ägg
2 gula lökar
1 msk msk smör
50 g smör
200 g svartkål (alt grönkål)
3/4 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
12 st ansjovisfiléer
1 tsk ansjovisspad

Tillbehör

mandelpotatischips
färsk gotlandstryffel

40 min

Gör så här:

  1. Sätt ångugnen på 65 grader. Koka äggen 1 1/2 timme. Låt svalna ca 1 timme i rumstemperatur. Det går lika bra att pochera äggen.
  2. Skala och skiva löken. Stek löken i 1 msk smör tills den är gyllene och mjuk.
  3. Ansa och strimla svartkålen. Förväll kålen hastigt i saltat vatten ca 1 minut. Låt den rinna av.
  4. Smält 50 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt puttra ca 1 minut på medelvärme. Tillsätt mjölk och grädde under vispning lite i taget och låt koka ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Blanda ner kålen i stuvningen, spara lite till garnering.
  5. Halvera ansjovisfiléerna på längden. Lägg stekt lök och svartkålsstuvning i botten på tallrikar. Lägg på ansjovisfiléer och ringla över ansjovisspadet. Smula över mandelpotatischips och grovriv över färsk gotlandstryffel. Garnera med den sparade kålen.