Cypriotiska oliv- och halloumibröd

Recept på cypriotiska oliv- och halloumibröd (halloumoti och elioti). Grekiska bröd med smakrik fyllning. Både snygga och mättande.

För 2 bröd:

Ingredienser

1 msk korianderfrön
3 dl vatten
50 g jäst
3 dl apelsinjuice drickfärdig
2 tsk salt
13 dl vetemjöl (780 g)

Fyllning 1:

300 g kalamonoliver utan kärnor
0,5 gul lök stor
1 msk olivolja + 1 msk
1 kruka koriander

Fyllning 2:

400 g halloumiost  gärna ekologisk
0,5 gul lök stor
1 msk olivolja + 1 msk
1 kruka mynta

45 minuter + 30 minuter jäsning + 30 minuter i ugn

Cypriotiska oliv- och halloumibröd 

  1. Krossa korianderfröna. Värm vattnet till 37°. Blanda vatten och jäst. Tillsätt korianderfrön, apelsinjuice, salt och mjöl. Knåda till en smidig deg, låt jäsa ca 30 min.
  2. Fyllning 1: Skiva oliverna. Skala och hacka löken. Fräs löken i 1msk olja. Låt kallna. Hacka koriandern och blanda med oliver och lök.
  3. Fyllning 2: Tärna halloumin. Skala och hacka löken. Fräs löken i 1 msk olja. Låt kallna. Hacka myntan. Blanda ost, lök och mynta.
  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta, ca 25 x 50  cm . Bred olivblandning på den ena plattan och halloumiblandning på den andra. Ringla 1 msk olja över varje och rulla sedan ihop . Forma rullarna till rundlar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°.
  5. Skär djupa snitt i rundlarna.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 min. Låt svalna på galler.

Recept av Maro Papadopoulou
 
 

Bonniers stora bakbok 2017 – köp den här

VI HAR SAMLAT DE BÄSTA och mest populära recepten ur tidningen – över 260 recept för dig som älskar att baka.

Här kan du köpa bakboken.

Fler recept med: Bakning, Buffé, Matbröd, Övrigt