Crispy tofu ramen – japanska nudlar med friterad tofu

För att fritera tofu riktigt krispig torkas den noga av på kökshandduk eller hushållspapper så att vätskan inte förstör den krispiga ytan som bildas i oljan.

40 min + 4 1/2 timme för buljongen att dra och koka

Recept: Crispy tofu ramen

  1. Koka buljongen enligt receptet.
  2. Tillaga nudlarna enligt receptet.
  3. Tärna tofun och blanda i en skål med vinäger, miso och salt. Marinera ca 30 min.
  4. Torka av tofun på hushållspapper. Hetta upp oljan till 180°. Fritera tofun i oljan tills den fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Koka upp buljongen. Sjud svampen i buljongen ca 5 min.
  6. Lägg nudlarna i kokande vatten och koka ca 3 min.
  7. Klipp fyra långa bitar av nori-algerna och lägg dem i djupa skålar. Lägg i de kokta nudlarna och toppa med spenat och böngroddar. Häll över buljong med svamp. Lägg på tofun och strö över sesamfröna.

Tofu: Det finns många olika typer av tofu, och de vi vanligtvis hittar i butik här i Sverige är den fasta tofun och silkestofun, som är mjuk och lös i konsistensen.

Recept: Tove Nilsson

Här hittar du recept på äggnudlar

Här hittar du recept på grönsaksbuljong

 

Tips på fler ramen

1. Tantanmen chashu pork ramen
Tantanmen är en buljong blandad med fermenterad chili- och bönpasta och ­sesampasta. Chashu pork är ett japanskt tillagningssätt av grissida eller karré där köttet får bräsera i soja, mirin, socker och kryddor under lång tid i ugnen eller på ­spisen. HÄR ÄR RECEPTET.
2. Kimchiramen med sojamarinerad fläskfärs
Om buljong och nudlar är klara går det snabbt att laga kimchi-ramen. HÄR ÄR RECEPTET.
3. Vongoleramen med rostad majs och citron
Nudelsoppa med musslor. HÄR ÄR RECEPTET.

 

Recept från