Crème caramel med hallon och sås

En klassisk crème caramel som toppas med färska hallon och en knallröd hallonsås. En rätt som med fördel förbereds flera dagar i förväg. Den får en len och mjuk konsisens då den gräddas i vattenbad.

1. Karamellsås: Koka vatten och socker tills sockret löst sig och blivit ljusbrunt, 180°. Häll såsen i 6 ugnssäkra portionsskålar (ca 1 dl). Vrid runt formarna så att botten och lite av kanterna täcks av karamellen. Låt stelna.
2. Crème: Sätt ugnen på 150°. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp. Låt svalna något, ta upp vaniljstången. Vispa samman ägg och äggulor i en skål. Häll den varma vaniljblandningen över äggen under omrörning.
3. Häll blandningen försiktigt i portionsformarna. Ställ formarna i en långpanna och häll i hett vatten upp till halva formens kant. Grädda mitt i ugnen tills smeten precis stelnat, ca 40 min. Låt kallna ordentligt i kyl, 6–8 timmar.
4. Hallonsås: Blanda socker, vatten och hallon i en kastrull. Låt koka tills såsen blir simmig, ca 5 min. Sila ifrån hallonen och låt såsen stå framme till serveringen.
5. Servering: Låt en smal kniv bli varm (i vatten) och skär med den runt formarnas kanter. Stjälp upp försiktigt på desserttallrikar. Häll lite hallonsås över, dekorera med hallon, stick i en kvist citronmeliss och pudra över florsocker.

Recept från