Tack vare den låga och jämna temperaturen blir resultatet en perfekt crème caramel. Inte alls stabbig eller blåsig, utan len som sammet. Kan lagas helt klar dagen före servering.

För 6 person(er)

Ingredienser

0,5 vaniljstång
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 dl farinsocker
2 ägg
3 äggulor

Karamell:

2 dl strösocker
1 msk vatten

Crème caramel

1. Karamell: Smält socker och vatten till karamell i en stekpanna. Häll ca 1 msk karamell runt om i ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl,  låt stelna.
2. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa ihop grädde, mjölk, farinsocker och vaniljfrön i en kastrull. Hetta upp till strax under kokpunkten. Låt svalna.
3. Blanda ägg och äggulor i en skål. Tillsätt den varma gräddmjölken under vispning. Fördela i formarna.
4. Ställ formarna i en större form och täck väl med plastfolie. Ånga ca 30 min i 100°. Låt crèmen svalna helt innan portionerna stjälps upp. Serveras kylda.