Crème brûlée med marinerade aprikoser

Pajen blir bäst om den bakas dagen före festen. Gräddblandningen behöver inte svalna innan den vispas ihop med äggsmeten.

1. Pajskal: Kör snabbt ihop ingredienserna till degen i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 26 cm diameter. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
2. Fyllning: Hacka aprikoserna och häll dessertvinet över. Låt blandningen dra 30 min, tills vinet sugits upp av frukten.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Fördela aprikoserna i botten av pajskalet.
4. Brûlée: Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl strösocker. Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
5. Vispa äggulor med resterande socker (1/2 dl) vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och vispa sedan ner den i äggsmeten.
6. Häll blandningen över aprikoserna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills brûléen har stannat.
7. Garnering: Blanda socker och fi nstött kardemumma. Strö blandningen över den avsvalnade pajen. Bränn av sockret med en brännare eller ställ den i ugnen under grillen på högsta värme, passa noga. Ställ pajen kallt till servering. Servera gärna med vaniljglass.

Recept från