Pajen blir bäst om den bakas dagen före festen. Gräddblandningen behöver inte svalna innan den vispas ihop med äggsmeten.

För 8 person(er)

Ingredienser

Pajskal:

75 g smör
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl (120 g)
75 g mandelmassa
75 g mandelmassa
1 ägg

Fyllning:

100 g aprikoser torkade
0,5 dl dessertvin sött, t ex Château Menota

Brûlée:

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker (½ + ½ dl)
6 ägg gulor

Garnering:

2 msk strösocker
1 tsk kardemummakärnor finstötta

Tillbehör:

1 l vaniljglass

1. Pajskal: Kör snabbt ihop ingredienserna till degen i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 26 cm diameter. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
2. Fyllning: Hacka aprikoserna och häll dessertvinet över. Låt blandningen dra 30 min, tills vinet sugits upp av frukten.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Fördela aprikoserna i botten av pajskalet.
4. Brûlée: Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl strösocker. Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
5. Vispa äggulor med resterande socker (1/2 dl) vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och vispa sedan ner den i äggsmeten.
6. Häll blandningen över aprikoserna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills brûléen har stannat.
7. Garnering: Blanda socker och fi nstött kardemumma. Strö blandningen över den avsvalnade pajen. Bränn av sockret med en brännare eller ställ den i ugnen under grillen på högsta värme, passa noga. Ställ pajen kallt till servering. Servera gärna med vaniljglass.