Recept på crème brûlée med jordgubbshjärtan. Den sammetslena, vaniljsmakande äkta crème brûléen känns igen på att den har ett sprött och knäckigt sockertak.

För 4 person(er)

Ingredienser

0,5 vaniljstång
3 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
4 äggulor
0,75 dl strösocker

Dekor

3 jordgubbar
3 msk råsocker

Crème brûlée med jordgubbshjärtan – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Snitta upp vaniljstången på längden. Lägg den i en kastrull ihop med grädde och mjölk och koka upp. Ta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda ner dem i gräddmjölken.
  2. Låt den svalna till ljummen och rör ner äggulor och socker. Vispa inte eftersom det inte ska komma in luft i smeten.
  3. Smörj en ugnsäker form (12 x 12 cm) eller portionsformar, 8 cm i diameter (cocotteformar). Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat. Tiden beror på formen/formarnas höjd och vidd. Det tar ca 55 min i djupare formar, ca 40 min i formar som är vidare och lägre. Förbered hit och ställ kallt.
  4. Skär bort bladfästet på jordgubbarna med ett djupt V-format snitt. När de sedan skivas tunt får de formen av hjärtan.
  5. Lägg skivorna på krämen. Strö över socker och karamellisera sockret med brännare (eller gratinera ev på maxvärme/grill högst upp i ugnen 2–4 min. Ha luckan på glänt och passa).