Desserten kan förberedas i god tid och sedan serveras i lätthanterliga portionsformar.

För 8 person(er)

Ingredienser

Mandelflarn:

0,5 vaniljstång
2 msk smör
2 msk glykos (30 g)
0,75 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
1 msk mandelspån

Kompott:

350 g rabarber
4 jordgubbar (30 g)
2 tsk pressad citron
1 dl strösocker

Crème anglaise:

2 gelatinblad
0,5 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
7 äggulor
1,5 dl strösocker

Garnering:

röda vinbär
citronmeliss

Crème anglaise med jordgubbs- och rabarberkompott

1. Mandelflarn: Sätt ugnen på 200°. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda samman alla ingredienser till mandelflarnen. Kyl degen minst 1 timme. Kavla den så tunt som möjligt, ca 2 mm, på en bakpappersklädd plåt.
2. Grädda mitt i ugnen ca 6 min. Låt flarnen svalna något och skär dem  i trekanter.
3. Kompott: Skär rabarbern i mindre bitar. Koka ihop jordgubbar, citron, socker och hälften av rabarbern till en kompott. Tillsätt restrerande rabarber och låt puttra ytterligare ca 2 min. Låt kallna.
4. Crème anglaise:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Snitta vaniljstången
och skrapa ut fröna.Lägg vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull.
Häll över grädde och mjölk. Låt koka upp och ställ åt sidan. Låt dra ca 5 min. Koka upp igen.
5. Blanda ihop äggulor och socker och vispa ner det i grädden. Värm till 85º. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och och låt det smälta i blandningen.
6. Fördela kompotten i botten på 8 glas. Häll på crèmen och ställ kallt ca 2 timmar. Garnera med mandelflarn, vinbär och citron-meliss.