Coq au vin blanc med rostad vitkålspuré och friterade timjankvistar

Mustig och god gryta som känns lyxig med den rostade purén till.

Coq au vin med vitt vin

1. Puré: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills kål och potatis är mjuka och har fått fin färg, ca 35 min. Rör om ett par gånger under tiden.

2. Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat.

3. Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg.

4. Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.

5. Timjan: Skär av timjankvistarna. Hetta upp oljan i en kastrull till 180°. Fritera timjanen hastigt tills den är krispig.

6. Mixa kål och potatis slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och mixa ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

7. Toppa kycklingen med friterad timjan. Servera med vitkålspuré och sallad.

Recept från