En enkel körsbärspannkaka. Här marineras körsbären i sprit men den är även god utan sprit. Servera kakan ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.

För 4 -6 pers

Ingredienser

400 g körsbär i lag, en burk
0,5 dl ljus rom kirsch eller armagnac
1 msk smör
1 msk strösocker
3 ägg
0,75 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjölk
1 msk florsocker
rödvinspocherade päron
75 cl rödvin en flaska
2,5 dl strösocker
4 päron stora eller 6 små, skalade
1 tsk svartpeppar hel
1 kanelstång
3 stjärnanis
1 lagerblad
1 tsk enbär

Tillbehör

1 pkt vaniljglass eller vispad grädde

1. Clafouti: Låt körsbären rinna av. Lägg dem i en skål, häll på spriten och låt dem marinera i 1 timme.
2. Sätt ugnen på 225°. Smörj och sockra en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, eller portionsformar. Ställ den i kylen.
3. Vispa samman ägg och socker i en skål. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker och vispa till en slät smet. Tillsätt mjölken och spriten från körsbären.
4. Strö ut körsbären i formen och häll över smeten.
5. Grädda mitt i ugnen ca 25 min eller tills kakan har en gyllenbrun yta. Provstick i kakan, den ska vara torr. Sikta florsocker över vid servering.
6. Päron: Häll vin och socker i en stor gryta och koka upp. Låt koka 5 min, lägg sedan i päronen och kryddorna, sänk värmen, lägg på ett lock och sjud päronen i 20 min eller tills päronen är helt mjuka. Ta grytan från värmen, lyft av locket och låt päronen kallna i lagen.
7. Skiva päronen men inte ända upp mot skaftet så att de fort­farande håller ihop. Servera päronen med clafouti och vaniljglass eller vispad grädde.