Citrusmarängpaj

Recept på citrusmarängpaj. Citrusfyllningen bör göras samma dag som den läggs i pajskalet, annars blir den för lös.

 

30 minuter + tid att kallna

Gör så här:

  1. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl, mandel och apelsinskal till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
  3. Fyllning: Skölj grapefrukt och apelsin i ljummet vatten. Riv 1 msk skal från grapen och 2 tsk skal från apelsinen. Pressa ut 2 dl grapefruktsaft och 1 dl apelsinsaft. Vispa saft, skal, socker och majsstärkelse i en kastrull. Värm blandningen under vispning tills den tjocknar.
  4. Tillsätt smöret och låt det smälta. Vispa ner äggulorna i citruskrämen. Värm försiktigt och vispa hela tiden tills krämen blir tjock, den ska inte koka. Låt kallna och häll krämen i pajskalet.
  5. Maräng: Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet. Blanda ner kardemumman. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärntyll och spritsa små toppar på pajen. Bränn med en brännare eller ställ pajen högt upp i ugnen på grill och högsta värme ca 3 min. Servera direkt.

Recept av Ulla Karlström

Recept från