Frisk krämig citronsill som kompletterar klara och tomatbaserade sillar fint.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

Citronsill

2 burkar inläggningssill (à 420 g)
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad

Sås

1 äggula
2 msk dijonsenap
1 citron, rivet skal
1 msk pressad citron
1 1/2 dl rapsolja
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
3 msk crème fraiche

Garnering

citronskal i strimlor

15 min + 3 dygn i kyl

Citronsill – gör så här:

  1. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad så att sockret löses upp. Låt lagen kallna. Häll av sillen och låt den rinna av. Skär den i bitar, 2–3 cm breda. Lägg sillen i ättikslagen och låt stå i kylen 2 dygn.
  2. Blanda äggula, senap och citronskal och -saft. Tillsätt oljan i en fin stråle och vispa till en slät sås. Tillsätt socker, salt, peppar och crème fraiche.
  3. Låt sillen rinna av. Lägg den i såsen och låt stå ca 24 timmar i kylen. Garnera med citronskal före servering.

Tips: Vid tidsbrist, använd femminuterssill så kan man hoppa över punkten med ättikslagen.