En fräsch, syrlig citronsill som helst ska förberedas en vecka i förväg så att den hinner dra åt sig alla goda smaker ordentligt.

För 20 person(er)

Ingredienser

840 g sillfiléer urvattnade

Ättikslag:

5 korianderfrön
5 kryddpepparkorn
1 gul lök eller rödlök
1 citron saft och skal
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Citronlag:

1 citron
1 purjolök det gröna, 1 bit ca 10 cm
8 cl gin

Citronsill – gör så här:

  1. Krossa korianderfrön och kryddpepparkorn grovt i en mortel. Skala och skiva löken. Koka upp ingredienserna till ättikslagen och låt den dra med kryddorna över natten.
  2. Skölj sillfiléerna. Sila bort kryddorna från lagen och täck dem med hälften av lagen. Låt sillen dra 5 dygn i kylskåpet. Spara den andra hälften av lagen i kylen.
  3. Häll lagen av sillen och skär filéerna på snedden i 2 cm breda skivor. Skär citronen i skivor. Varva citronskivor och sillbitar. Häll över gin och den sparade lagen. Låt stå i kylskåpet 1 dygn.
  4. Ansa och strimla purjolöken och garnera sillen.
Fler recept med: Fisk, Frukt och bär, Övrigt