Citronsås till glass

Baka en stor sats av munkarna, de passar lika bra med lite florsockerglasyr till kaffet. Munkarna kan frysas in före jäsning. Tina och låt dem jäsa före fritering.

1. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde och vanilj. Vispa äggulor och socker. Slå gräddmjölken över äggsmeten under omrörning och häll sedan tillbaka det i kastrullen. Sjud smeten till 85° under omrörning.
2. Låt glassmassan svalna och låt den gärna mogna i kylen över natten. Kör den i glassmaskin. Lägg den i en form med lock. Frys in den minst 5 timmar.
3. Munkar: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och rör ner mjölk. Degvätskan ska vara 37°. Lös jästen i vätskan.
4. Rör ner socker och hälften av mjölet. Blanda ner blåbär och resten av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
5. Kavla ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut munkar med utstickare eller kakmått som har diametern 7 cm. Ta ut ett hål i mitten på varje med en utstickare som är ca 3 cm i diameter.
6. Låt munkarna jäsa ca 10 min. Värm oljan till 180°. Fritera dem i omgångar ca 2 min, vänd dem efter halva tiden. Ta upp dem och låt rinna av på galler. Vänd dem sedan i socker.
7. Citronsås: Koka upp vatten, citronskal och citronsaft i en kastrull. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten och koka upp. Dra av från värmen. Vispa i äggula och florsocker.
8. Servera munkarna rumstempererade med vaniljglass, blåbär och varm citronsås.

Recept från