Polentan och löjrommen är lika i sin kornighet – i övrigt kontraster som kompletterar varann.

För 25 person(er)

Ingredienser

400 g löjrom torr, fin
1 dl gräslök finhackad
1 knippa dill några kvistar

POLENTA

2 dl polenta
4 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk smör
1 tsk citronskal finrivet
0,5 tsk salt
10 oliver urkärnade, svarta

PURJOLÖKSASKA

1 purjolök
1 dl olivolja
0,5 msk strösocker
1 krm salt (1-1 1/2 krm)

1. Polenta: Koka polenta, vatten, crème fraiche, smör, citronskal och salt under omrörning på medelvärme 7-8 min tills polentan släpper från kanterna.
2. Grovhacka och blanda i oliverna, täck över och ställ polentan att kallna.
3. Purjolöksaska: Sätt ugnen på grill. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Lägg ut den på en plåt som placeras under grillen tills purjolöken svartnart ca 10 min. Mixa den kolsvarta purjolöken med olivolja, socker och salt.
4. Forma med matskedar 25 ägg à 25 g av polentan och 25 ägg à 16 g av löjrommen. Lägg upp dem tillsammans med en knapp tsk purjolöksaska och garnera med finhackad gräslök och dill.