Citron ger lutfisken en god och frisk smak. Krämig fänkålskompott med saffran ger en lyxig touch till rätten.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 lutfisk portionsbitar, urvattnad (á 250 g)
1 citron, skal och saft
2 tsk salt

Salt- och persiljebakad potatis:

600 g mandelpotatisar små
1 msk rapsolja
1 msk smör
1 dl persilja, grovhackad
1 tsk flingsalt

Fänkålskompott:

2 fänkål (à 200 g)
0,5 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 krm saffran (0,25 g)
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm vitpeppar nymald

Garnering:

citronskivor
bladpersilja
0,5 dl vin torrt, vitt
0,5 dl grönsaksbuljongtärning

Citronpocherad lutfisk med fänkålskompott – gör så här:

  1. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och lägg dem hela i en ugnssäker form. Pensla potatisen med olja och tillaga dem mitt i ugnen ca 30 min beroende på storleken. De ska vara mjuka igenom.
  2. Lägg lutfiskbitarna i en skål med citronskal och saft. Låt stå ca 30 min. Ta upp dem, salta och plasta in bitarna i plastfolie. Koka ca 12 min i mikron på full effekt. Låt vila minst 2 min före servering.
  3. Skär bort roten på fänkålen och strimla resten. Sjud fänkålen i vin, buljongtärning och vatten ca 5 min, så att fänkålen fortfarande är spänstig. Blanda i creme fraiche, saffran och pressad vitlök. Vänd ner det i fänkålen och låt koka ihop på svag värme, ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servering: Vänd potatisen hastigt i smöret och strö över persilja och flingsalt. Servera lutfisken med fänkålskompott och potatis. Garnera med citronskivor och bladpersilja.