Citronpaj med sommarhallon

Recept på citronpaj med sommarhallon. Tänk på att fylla citronkrämen ända upp till bredden på pajskalet. Häll med en kanna direkt i ugnen så slipper du balansera formen.

40 minuter + 1 timme i frys + 50 minuter i ugn

  1. Sätt ugnen på 175°. Tärna smöret. Mixa smör, mjöl och florsocker i matberedare till ett fint smul. Tillsätt ägget och mixa hastigt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i botten på två avlånga formar med löstagbar kant, ca 10 x 35 cm. Nagga med en gaffel. Ställ i frysen ca 1 timme.
  3. Grädda pajskalen mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och pensla insidan av skalen med uppvispat ägg. Sänk ugnsvärmen till 150°.
  4. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt med elvisp. Vispa i grädde, citronsaft och -skal och vaniljpulver.
  5. Häll krämen i pajskalen och grädda ytterligare ca 35 min, tills fyllningen precis stannat. Låt svalna och sedan kallna i kylen. Toppa med hallon och pudra över florsocker precis före servering.

 

Recept från