Citronpaj

Koka helst krämen i en kastrull med släpp-lättbeläggning och använd en plastvisp.

Citronpaj Receptbild - Allt om Mat
Ingvar Eriksson

Citronpaj

Ingredienser 12 person(er)

Pajdeg
150 g smör
1 st ägg
3 dl vetemjöl
1 msk socker
Fyllning
250 g smör
4 dl strösocker
2 st ägg
6 st äggula
4 st citron
Garnering
2 msk florsocker

1. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt sockret och ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en tjock rundel.
2. Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut till kanterna. Lägg degen i en osmord pajform och tryck till den. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylen 30 min.
3. Värm ugnen till 225°. Grädda pajen i mitten av ugnen 20–25 min.
4. Fyllningen: Vispa ihop gulorna med de hela äggen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Tvätta citronerna, finriv skalet och pressa ur saften. Häll i äggblandningen, citronsaften och citronskalet och vispa ihop. Sjud under oavbruten kraftig vispning tills blandningen blir tjock och krämig 5–10 min. Sila ner krämen i en skål och låt kallna.
5. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt stå i kyl 1–2 tim, gärna över natten. Pudra över florsocker före serveringen.

Recept från