Citronmarinerad vit sparris med rosmarinbröd, rucolafärskost och Tvärnöskinka

Den vita sparrisens skal smakar beskt och ska därför skalas bort. Det går bra att använda en vanlig potatisskalare.

1. Färskost: Sätt filmjölkspaketet i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker ca 2/3 av paketet. Koka upp och sjud sakta 45 min.
2. Lägg ett kaffefilter eller en silduk i en filterhållare eller sil. Öppna filmjölkspaketet och häll filmjölken i filtret eller silduken. Låt filen stå i kylskåpet 8 timmar och droppa av.
3. Finhacka rucolan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda färskosten med rucola och vitlök. Rör i crème fraiche och smaka av med salt.
4. Skala sparrisen och bryt bort den nedersta delen. Koka upp vatten, salt, socker och citronskivor i en kastrull. Lägg i sparrisen och sjud ca  5 min, beroende på tjocklek, tills den är mjuk men har kvar ett lätt tuggmotstånd. Kyl ner sparrisen i kallt vattenbad.
5. Marinad: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa samman citronsaft, citronskal, olja och senap. Smaka av med salt. Häll marinaden över sparrisen.
6. Bröd: Blanda olja och rosmarin. Grilla brödskivorna i grillpanna på hög temperatur tills de fått  fin färg. Pensla dem med rosmarinoljan och strö på flingsalt.
7. Lägg skinkskivorna på tallrikar och lägg på den marinerade sparrisen. Servera med bröd och färskost.

Recept från