Citronmarinerad strömming

Citronconfit smaksätter strömmingen. Det som blir över är gott att servera till fisk, kyckling och kött, till exempel i aromsmör eller i kalla såser.

1. Dra bort skinnet från strömmingen. Frys den minst 1 dygn.
2. Tina strömmingen. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skala 2 av citronerna med potatisskalare, spara till confiten. Pressa saften ur citronerna, mät till minst 1 dl. Blanda strömmingen med cironsaft och salt. Ställ kallt 2–3 timmar tills den blivit helt vit.
3. Confit: Koka citronskalen i vatten ca 5 min. Spola av med kallt vatten och upprepa kokningen ytterligare 2 gånger. Skala den tredje citronen och skär fruktköttet i mindre bitar. Ta bort eventuella kärnor. Blanda fruktköttet med salt och socker. Låt dra i rumstemperatur 1 1/2 timme.
4. Mixa fruktkött och citronskal med mixerstav. Passera genom en sil.
5. Låt strömmingen rinna av och lägg den på ett fat. Blanda hälften av confiten med olja och ringla över strömmingen före servering. Garnera med svartpeppar och dill. Servera med gräddfil och rostat bröd. Strömmingen håller sig upp till en vecka i kylskåpet.

Recept från