Små, spröda grissini kan bakas flera dagar före servering och förvaras torrt i papper. Använd gärna ett zestjärn för att göra långa citronstrimlor.

För 16 grissini

Ingredienser

25 g jäst
1,5 dl vatten (37°) ljummet
1 äggvita
2,5 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 msk strösocker
1 msk citronskal rivet
5 dl dinkelsikt (275 g)

Pensling:

1 ägg
1 msk cironzest rivet
1 tsk flingsalt

Citrongrissini

 

1. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt det ljumma vattnet och äggvitan och rör tills jästen har lösts upp.
2. Tillsätt olja, salt, socker, citronskal och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig ca 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar. Lägg hälften av degen i  kylen medan du rullar ut längder, annars jäser den för mycket.
4. Sätt ugnen på 175°. Rulla varje bit till en längd, 20-25 cm, lägg vartefter på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jäs ca 15 min under bakduk.
5. Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö över citronzest. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna på galler.

Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt, Ris och gryn