Citrongrillad tonfisk med fänkålssallad och nobisdressing

Recept på citrongrillad tonfisk med fänkålssallad, nobisdressing och grillat bröd. Får du inte tag på färsk tonfisk går det bra att använda fryst. Torka av den med hushållspapper innan den penslas med citronoljan. 

50 minuter + 30 minuter i kyl

Gör så här:

  1. Blanda citronsaft, olja, salt och peppar. Pensla fisken med blandningen och låt stå i kylen ca 30 min.
  2. Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin. Blanda med  olja, citronskal, salt och peppar. Låt stå i kylen ca 15 min.
  3. Dressing: Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 min. Spola i kallt vatten. Knäck det och skrapa ur det med en sked i en bunke.  
  4. Finhacka sardellerna. Skala och pressa vitlöken. Lägg sardeller, vitlök, senap och citronsaft i bunken. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning, gärna med elvisp. Krydda dressingen med salt och cayennepeppar och blanda i gräslöken.
  5. Bröd: Pensla brödskivorna med olja.
  6. Ansa och hyvla sparris och zucchini tunt, gärna på mandolin. Skär oliverna i tunna klyftor. Blanda sparris, zucchini och oliver med fänkålen.
  7. Grilla fisken ca 3 min på varje sida. Grilla brödskivorna vid sidan om ca 1 minut på varje sida. Gnid brödskivorna med skalad och delad vitlök och halverad tomat. Strö över salt.
  8. Servera den nygrillade fisken med sallad, dressing och bröd. 

Recept av Cecilia Lundin och Petra Pettersson

Recept från