När laxen är färdiggravad håller den ytterligare 3 dagar i kylen.

För 10 person(er)

Ingredienser

1 kg laxfilé med skinn (som varit fryst minst 2 dygn)
1 msk strösocker
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar nymald
0,5 dl dill grovhackad

Jordärtskockscrème

500 g jordärtskockor
2 dl crème fraiche
2 krm svartpeppar nymald
0,5 tsk salt
0,5 citron rivet skal

Garnering

smörgåskrasse

1. Putsa laxen och gnid in socker, salt, peppar och dill. Låt grava 24 timmar i kylskåpet.  Skiva tunt och lägg upp på fat med smörgåspapper mellan lagren så att det inte klibbar ihop.
2. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av och mixa dem slätt med crème fraiche. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
3. Garnera med smörgåskrasse.