Citron- och basilikaaioli

Lax, torsk, räkor och kräftstjärtar trängs i en god mustig buljong tillsammans med rotfrukter. Vill man går det också bra att grilla fisken och lägga ner den tillsammans med skaldjuren vid servering.
Toppa med en klick citron- och basilikaaioli.

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
2 msk gräslök, hackad
6 dl vatten
2 msk koncentrerad fiskfond
2 dl torrt vitt vin
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk färsk dragon, hackad
100 g fänkål
1 msk olivolja
2 st morötter
1 st gul lök
100 g potatisar
0,5 g saffran
50 g rotselleri
1,5 dl krossade tomater
150 g skalade räkor
200 g torskfilé
200 g laxfilé
1 tsk curry
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 st palsternacka
100 g skalade kräftstjärtar
Citron- & basilikaaioli
1 krm salt
1 dl olivolja
1 st potatis
4 st vitlöksklyftor
1 st äggula
1 msk citronsaft
0,5 krm cayennepeppar
0,5 dl färsk basilika, hackad

1. Börja med citron- & basilikaaiolin. Sätt ugnen på 225°.
Lägg de oskalade vitlöksklyftorna i en form. Rosta dem mitt i ugnen ca 15 min. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
2. Skala vitlöken och mosa klyftorna med potatisen när de fortfarande är varma. Låt svalna. Rör ner äggulan. Vispa ner olivoljan droppvis. Smaksätt med citronsaft, basilika, cayennepeppar och salt.
3. Soppa: Skala rotfrukterna och löken och skär dem i cm-stora tärningar. Ansa fänkålen och skär den i bitar.
4. Fräs saffran, curry och paprikapulver i olivolja i en gryta
tillsammans med rotfrukter, lök och fänkål. Låt alltsammans fräsa 2-3 min.
5. Tillsätt tomater, tomatpuré, vin, fiskfond och vatten. Låt det koka ca 12-15 min. Red av soppan med majsstärkelse utrört med lite vatten. Låt koka 2 min. Tillsätt salt.
6. Dela fisken i 2 x 3 cm stora bitar och lägg försiktigt ner dem i soppan. Låt fisken sjuda i soppan 4-5 min. Rör ner räkor, kräftstjärtar, dragon och gräslök.
7. Servera soppan med aioli och ett grovt bröd.

Recept från