En variant på den nordafrikanska rätten couscous. Sambal oelek ger en angenäm, pikant smak, men vill du vara försiktig så nöj dig med hälften.

För 4 person(er)

Ingredienser

200 g kålrot
200 g rotselleri
2 morötter (200 g)
1 purjolök
1 msk olivolja
2 dl äppelcider
3 msk citron saft från, eventuellt
1 lagerblad
1,5 tsk salt
1 tsk sambal oelek
450 g kycklinglårfilé
1 burk kikärter (400 g)

Tillbehör

4 dl couscous
1 fast äpple
2 msk chilipulver
1 msk olja
3 msk bladpersilja strimlad

Ciderkyckling på grönsaksbädd

1. Ansa, skala och skär grönsakerna i grova strimlor. Fräs dem i olivolja i en gryta. Häll på äppelcider och citronsaft. Lägg i lagerblad, krydda med salt och sambal oelek. Låt sjuda under lock i 8–10 min.
2. Lägg i kycklinglårfiléerna. Sjud ytterligare ca 15 min. Vänd efter halva tiden. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda ner dem i grytan mot slutet så att de blir varma.
3. Förbered couscousgrynen enligt anvisningarna på paketet.
4. Kärna ur äpplet, klyfta och vänd i chilipulver. Stek klyftorna mjuka i olja i stekpanna.
5. Servera grytan med couscous, äppelklyftor och persilja.