En kryddig tomatsås, romescosås, gör ciabattamackan extra smakrik.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 ciabattabröd
4 msk olivolja
4 salladsblad
4 merguezkorvar
1 romescosås

Romescosås

3 tomater skållade skalade
3 soltorkade tomater i olja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
75 g sötmandel
1 röd spansk peppar
0,5 dl olivolja
1 dl vatten
0,5 citron
2 msk citronsaft
75 g torrt vitt bröd
2 msk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
1 msk råsocker
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 nypa timjan
2 nypa basilikablad

1. Halvera bröden och droppa lite olja på de understa halvorna.
Skölj salladsbladen, torka och riv dem i bitar. Lägg dem på bröden.
2. Grilla eller stek korvarna, dela dem eventuellt i bitar och lägg dem på salladen. Lägg eventuellt också på rostad paprika. Bred 1-2 msk romescosås på insidan av brödets överdel och lägg brödet överst.

ROMESCOSÅS
Gör så här:
1. Dela både de färska skalade och de torkade tomaterna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök och skålla och skala mandeln.
2. Halvera spanska pepparen, ta ut kärnorna och hacka pepparfrukten. Hetta upp oljan i en panna och stek lök, vitlök och mandlar tills löken är glansig och mandlarna lätt brynta.
3. Lägg i de hackade tomaterna tillsammans med spansk peppar, späd med vatten och låt puttra under omrörning tills vätskan ångat bort.
4. Tillsätt citronskal och saft. Häll allt i mixer eller matberedare tillsammans med kantskuret torrt vitt bröd, vinäger och råsocker.
Kör till en tjock sås; späd eventuellt med lite mer vatten för lagom konsistens.
5. Smaka av romescosåsen med salt, peppar och hackad timjan och basilika – den ska vara aromatisk, syrlig och söt på samma gång och med en viss kryddhetta.

Fler recept med: Övrigt