Chokladtryffel

Ingredienser 6 person(er)

Glass
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
5 st äggulor
1 knippe myntablad, hackade
3 dl mjölk (3 %)
Chokladtryffel
0,5 msk smör
0,5 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
Bärsås
1 dl vit sirap
300 g blandade bär, t ex vinbär, hallon, jordgubbar
2 msk starkt te, earl grey

1. Glass: Koka upp mjölk och grädde. Dra kastrullen från värmen. Grovhacka myntabladen och rör ner dem i gräddmjölken.
Låt stå och dra ca 5 min. Sila bort bladen.
2. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Värm gräddmjölken och vispa ner äggsmeten. Värm under omrörning tills det börjar tjockna. Det ska inte koka. Låt sedan svalna. Häll upp i en skål och låt det stå i frysen minst 6 timmar.
3. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädde i en kastrull och blanda ner chokladen. Låt chokladen smälta under omrörning.
Tillsätt smör.
4. Häll upp chokladen i en skål och låt stå i kylen över natten. Forma till tryfflar och pudra dem i kakao. Låt stå svalt till serveringen.
5. Bärsås: Mixa 2/3 av bären med sirap, spara resten till garnering. Smaksätt med te.
6. Ta fram glassen ca 1/2 timme före serveringen. Servera med tryffel, bärsås och färska bär.

Recept från