Chokladtårta med kaffesmak och kanderade mandlar

Recept på chokladtårta med kaffesmak och kanderade mandlar. Lägg gärna ihop tårtan dagen före servering så blir den saftig och god.

 

45 minuter + 50 minuter i ugn

Chokladtårta med kaffesmak och kanderade mandlar – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt choklad, strösocker, farinsocker och kakao och värm tills chokladen har smält. Häll i kaffet. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna.
  2. Sikta mjöl och bakpulver, blanda med bikarbonat och salt. Blanda ner äggen, ett i taget, i chokladblandningen och vänd ner de torra ingredienserna.
  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med tillklippt bakplåtspapper i botten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 min. Låt kakan svalna och vänd den sedan upp och ner för att få en plattare yta på tårtan. Låt den kallna.
  5. Kanderad mandel: Sätt ugnen på 175°. Koka upp sirap, socker och salt i en kastrull och låt koka ca 2 min. Rör ner mandeln. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 15 min. Passa noga så att det inte bränns. Låt kallna.
  6. Frosting: Hacka och smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver vitt och fluffigt, gärna med elvisp. Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Blanda ner grädde och salt och vispa till en jämn frosting.
  7. Häll frostingen i en spritspåse med rund tyll, ca 1 1/2 cm stor öppning.
  8. Skär tårtbottnen i tre bottnar. Grovhacka mandeln. Spritsa frosting mellan bottnarna och strö över kanderad mandel. Spritsa frosting i toppar på den översta bottnen. Garnera med björnbär.

Recept av Cecilia Hansson

 

Recept från