Chokladtårta

En härlig chokladtårta är aldrig fel. Själva kakan, tårtbottnen, är en saftig chokladkaka som delas i två halvor och fylls med en smörchokladkräm. 

Chokladtårta Receptbild - Allt om Mat
Susanne Almers

Chokladtårta

Ingredienser 15 person(er)

225 g smör
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 st äggulor
2,5 dl mjölk
4 st äggvitor
2,5 dl farinsocker
2 msk kakaopulver
100 g choklad, mörk
1 st form, med löstagbar kant, 24 cm i diameter
Fyllning
75 g smör
1 dl florsocker, (60 g)
50 g choklad, mörk
2 msk kaffe, starkt, bryggt espressokaffe
Glasyr
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl crème fraiche
2 msk florsocker
150 g choklad, mörk
Dekoration:
påskkycklingar i marsipan
påskkycklingar i marsipan

Baka kakan i en form med löstagbar kant och kläm fast ett smörpapper i botten. Smöra och mjöla sidorna. Använd inte ströbröd eftersom kakan ska täckas med glasyr. Vetemjöl ger en slätare yta som inte ”grynar” av sig i glasyren.
Till både fyllningen och glasyren smälter man choklad i vattenbad. Häll vatten i en kastrull och ställ en skål med choklad i utan att den når botten av kastrullen. Låt vattnet sjuda och chokladen smälter så småningom. Förvara den färdiga tårtan svalt före servering.

 

1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält.
Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.

Recept från