Chokladpannacotta med syltad apelsin

Recept på chokladpannacotta med syltad apelsin. En perfekt dessert som kan stå färdig i kylen, bara att garnera före servering. Recept av: Cecilia Andersson

För 4 personer:

Ingredienser

4 apelsiner
1 bit ingefära färsk, ca 5 cm (40 g)
0,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
4 stjärnanis

Mjölkchokladpannacotta:

1 gelatinblad
125 g mjölkchoklad
2,5 dl vispgrädde
0,25 dl honung

Crisp:

25 g choklad mörk, (70 %)
1 dl cornflakes

Garnering:

pistaschnötter hackade

20 minuter + 6 timmar i kyl och frys

Chokladpannacotta – gör så här:

  1. Skölj en av apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet med ett zestjärn. Skär bort skalet från apelsinerna, skär dem i hinnfria klyftor. Skala och skiva ingefäran.
  2. Blanda ingefära, socker, vatten, vaniljsocker och stjärnanis i en kastrull. Koka upp så att sockret smälter. Häll lagen över apelsinklyftorna. Ställ i kylen ca 30 min.
  3. Fördela apelsinklyftorna i glas och häll på ca 1 msk lag. Ställ ­glasen i frysen ca 2 timmar.
  4. Koka de strimlade apelsinskalen i resterande lag ca 3 min.
    Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Pannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung och häll över chokladen. Mixa slätt med mixerstav. Ta upp och blanda ner gelatinbladet.  Rör tills det smält. Ställ i kylen ca 2 timmar.
  6. Ta glasen ur frysen och häll på pannacotta. Låt stå i kylen ca 4 timmar.
  7. Crisp: Hacka och smält chokladen. Blanda med cornflakes.
    Strö ut blandningen på ett bakplåtspapper för att stelna.
  8. Bryt crispet i bitar. Garnera desserten med crisp, apelsinskal och pistaschnötter.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt