Chokladmoussetårta med björnbär

En riktigt elegant dessert med björnbär som sötats med lönnsirap. Äkta lönnsirap är saven från kanadensisk lönn. Saven tappas och får sedan koka ihop till en sirapsliknande konsistens. Det finns även lönnsirap som inte är naturligt framställd. Båda fungerar bra i receptet.

1. Sätt ugnen på 175°. Fäst ett smort och lätt mjölat bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Mal valnötterna och blanda dem med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner nötblandningen.
Bred ut smeten i formen.
2. Grädda längst ner i ugnen ca 25 minuter eller tills bottnen är genomgräddad, känn med sticka. Lossa och gör ren kanten. Låt bottnen kallna.
3. Smält chokladen över vattenbad.
Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden.
Rör ner äggulorna i chokladen och lite av grädden. Blanda ner chokladen i resten av grädden och vänd försiktigt ner vitorna.
4. Sätt tillbaka kanten och häll i chokladmoussen. Ställ kallt att stelna minst 3 timmar.
Blanda björnbären med lönnsirapen och servera till tårtan.

Recept från