Chokladmousse med mandelflarn och citrussallad

Kulor av fin chokladmousse gjord utan grädde serveras mellan dubbla mandelflarn med en frisk sallad på blandad citrus. En utsökt dessert där allla delar kan förberedas!

Chokladmousse med mandelflarn och citrussallad

 

1. Chokladmousse: Smält smöret över vattenbad, bryt och låt chokladen smälta i smöret. Skilj äggulor från vitor. Rör ner gulorna i chokladen och låt den svalna något. Vispa vitorna till skum (använd ren visp och bunke). Tillsätt sockret och fortsätt vispa till blankt skum. Blanda skummet med chokladsmeten. Lägg moussen i en skål som ställs kallt några timmar eller helst över natten.

2. Mandelflarn: Värm ugnen till 200°. Skålla, skala och mal mandeln. Tvätta apelsinen, riv av skalet och blanda det med sockret. Blanda mandel, apelsinskal, apelsinskal, mjöl, pressad apelsin och smält smör. Klicka 16-20 klickar på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta ut dem till 8-9 cm stora plattor. Grädda ugn ca 6 minuter. Låt flarnen kallna på plåten.

3. Citrussallad: Raspa skalstrimlor från de tvättade apelsinerna och koka strimlorna en minut i lite vatten och sila upp. Knivskala all citrus så att yttre och inre skal skärs bort, skär därefter ut hinnfria klyftor. Blanda klyftorna med skalstrimlorna, pudra över florsocker, häll på apelsinlikör och ställ frukten att dra någon timme.

4. Lägg upp ett flarn på varje tallrik. Ta ut kulor av chokladmoussen med, i hett vatten, doppad glasskopa och placera 3 kulor på varje flarn. Lägg ett flarn ovanpå och dekorera med physalis eller ett myntablad. Lägg citrussallad vid sidan.

Recept från