Recept på chokladkolapajer med kanderade mandlar. Det är en del moment med dessa pajer, men mycket går att förbereda och lägga ihop sista minuten före servering.

För 10 pajer

Ingredienser

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
15 diegestivekex
1/2 dl kakao
1 krm salt
2 krm mald kanel
2 krm nymald krdemumma
1 msk strösocker
125 g smör

Kanderade mandlar

100 g skållad sötmandel
3 dl vatten
3 dl strösocker
ca 1 liter rapsolja

Chokladtryffel

100 g mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde

1 timme+4 timmar kokning

Chokladkolapajer med kanderade mandlar – gör så här:

  1. Ta bort pappret från burken med den kondenserade mjölken. Koka burken i vatten i en gryta, 4 timmar. Var noga med att den är täckt med vatten hela tiden. Ta upp och låt burken kallna. Mjölken har nu blivit kolakräm.
  2. Smula kexen i en bunke. Tillsätt kakao, salt, kanel, kardemumma och socker. Stöt med en mortel så att allt smulas. Smält smöret och blanda ihop med smulet till en deg. Tryck ut degen i 10 aluminiumfolieformar.
  3. Låt stelna i kylen, ca 1 timme.
  4. Mandlar: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Tillsätt mandeln och låt koka ca 10 min. Låt mandeln rinna av och kallna.
  5. Hetta upp oljan till 160°. Fritera mandeln i oljan tills den fått fin, gyllenbrun färg. Lägg upp på bakplåtspapper och låt kallna.
  6. Tryffel: Hacka och smält chokladen tillsammans med grädden i en kastrull. Låt kallna.
  7. Ta ut pajskalen ur formarna och lägg dem på fat. Fyll formarna med kolakräm, ca 1 msk per form. Toppa med chokladtryffel och garnera med kanderade mandlar. Servera pajerna genast, om de står för länge blir pajformarna mjuka av fyllningen.