Chokladkola med salt, Farmors

Receptet har gått i arv och blivit den stora julgodisfavoriten i Ulrikas familj. En kola som inte kladdar utan bara smälter i munnen.

Chokladkola med salt – gör så här:

  1. Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º.
  3. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet.
  4. Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme.
  5. Skär kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper. Förvara dem torrt i plåtburk.

Chokladkolan ska vara salt, men vissa medarbetare på redaktionen tyckte att hälften av saltet borde räcka.

Recept från