Doppa frukt, marshmallows och chokladbollar i choklad och strö över strössel.

För 6 person(er)

Ingredienser

Chokladfondue

100 g mörk choklad (70%)
100 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
2 msk mörk rom eller konjak

Torkad frukt- och kokosbollar

50 g katrinplommon
50 g russin
50 g torkade aprikoser
1/2 dl kokosflingor

Mandel- och fröströssel

25 g sötmandel
25 g skalade pistaschnötter
1 msk solrosfrön
1 msk sesamfrön
2 msk råsocker
2 msk vatten
1/2 msk smör
1/2 tsk flingsalt

Fruktplock

jordgubbar
physalis
bananbitar
ananasbitar
mangobitar
marshmallows

Tillbehör

vaniljglass

30 min

1. Frukt- och kokosbollar: Mixa den torkade frukten och kokosen i matberedare. Forma till bollar med fuktade händer. Ställ kallt.
2. Mandel- och fröströssel: Skålla och skala mandeln. Rosta mandel, pistaschnötter, solrosfrön och sesamfrön på medelvärme i en torr stekpanna tills de fått fin färg och är knapriga. Häll på sockret och låt det smälta. Tillsätt vatten, smör och salt och låt puttra tills all vätska koka in. Häll genast upp på bakplåtspapper och låt kallna. Bryt itu när det stelnat och stöt till ett grovt strössel i mortel eller i en matberedare.
3. Fondue: Grovhacka de båda chokladsorterna. Koka upp grädde i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan, tillsätt chokladen. Rör tills den smält. Tillsätt rom eller konjak.
4. Värm chokladsmeten tills den är 60°. Häll den i fonduegrytan och ställ den över värmelåga. Låt var och en doppa sina favorittillbehör i grytan och servera med vaniljglass och mandelströssel.