Chokladfondanter är en älskad dessert. En varm, mjuk och krämig chokladfondant får gärna serveras med ett glas mörk rom.

För 8 person(er)

Ingredienser

150 g mörk choklad (70 %)
150 g smör
3 ägg
3 äggulor
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl

Fruktkompott:

250 g torkad frukt t ex aprikoser, äpplen,katrinplommon
4 dl vatten
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 kanelstång i bit

Tillbehör:

3 dl vispgrädde

Chokladfondant med torkad frukt — gör så här:

  1. Frukt: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt vanilj- och kanelstång och låt koka 3-4 min. Lägg i den torkade frukten. Låt kallna och låt sedan frukten stå 1-2 timmar för att dra åt sig smaken.
  2. Sätt ugnen på 200°. Smält choklad och smör i en kastrull på medelvärme under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt ägg, äggulor, socker och vetemjöl. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i smorda och mjölade ugnssäkra portionsformar à ca 1 dl.
  3. Grädda mitt i ugnen 16-18 min. Fondanterna ska inte vara helt genombakade utan fortfarande vara lösa i mitten. Stjälp genast upp de nygräddade fondanterna på tallrikar och servera tillsammans med frukt och vispad grädde.