Chokladfondant med kolafyllning – glutenfri dessert

Recept på chokladfondant med kolafyllning – en underbar dessert som passar även den som vill äta glutenfritt. Fondanten ska vara lös i mitten, så håll koll på gräddningstiden.

Annonsen laddas.

35 min + 10 min i ugnen

Glutenfri chokladfondant med kolafyllning

Recept på kola:

1. Värm grädde och smör i en kastrull. Stäng av plattan när smöret smält. Smält sockret tillsammans med glykos och vatten på medeltemperatur till ca 190°, till en mörkt gyllenbrun färg.

2. Häll sockret över gräddblandningen i tre omgångar, var försiktig eftersom blandningen är väldigt varm. Låt koka till 120°. Häll ­smeten i en smord avlång form, ca 1 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

Recept på fondant:

3. Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Vispa ägg och socker lätt. Vänd ner choklad- och smörblandningen. Blanda majsstärkelse och kakao. Sikta ner blandningen i chokladsmeten och vänd ihop till en jämn smet. Skär kolan i små bitar, 2 x 2 cm.

4. Fördela chokladsmeten i väl smorda ugnssäkra formar, à ca 1 dl. Tryck in en bit kola i mitten av varje form. Strö på flingsalt.

5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Håll koll på ugnen, för tiden kan variera. Låt fondanterna svalna 2–3 min innan de stjälps upp och serveras.

Recept från Allt om Mat