Choklad- och potatiskaka med saffranspäron

Saffranspäron finns att köpa i vissa delikatessbutiker. Hittar du inte dessa går det bra att lägga in själv.

Annonsen laddas.

Gör så här:

1. Saffranspäron: Skala, halvera och kärna ur päronen. Koka upp vatten, socker och citronsaft i en kastrull. Rör ner saffran och lägg i päronen. Låt dem koka ca 5 min, tills de mjuknar, tiden beror på mognad och storlek. Låt svalna i lagen. Låt dem ligga svalt och dra i lagen tills nästa dag.
2. Botten: Sätt ugnen på 175°. Rör ihop potatis, mandelmassa, smör, strösocker, vaniljsocker och kakao. Blanda ner äggen ett i taget och rör till en slät smet. Skiva päronen tunt.
3. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en form, 20×30 cm. Häll upp smeten och lägg på päronen. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Låt svalna.
4. Chokladmousse: Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugnen, eller över vattenbad. Vispa gulorna lätt. Vispa vitorna till ett fast skum. Vänd ner chokladen i äggulorna och vänd i äggvitan. Bred ut chokladmoussen på choklad- och potatisbottnarna. Låt stelna 1 timme i frysen.
5. Ganache: Finhacka chokladen och blanda med smöret. Koka upp grädde, socker och honung. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och smöret. Rör tills chokladen och smöret smält och låt den svalna i rumstemperatur. Häll ganachen över moussen och låt
stelna i frys.
6. Sätt ugnen på 100°. Skär 2 päronhalvor i små bitar. Lägg bitarna på ett bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 min. Rulla bitarna i lite strösocker.
7. Vita chokladryggar: Temperera den vita chokladen genom att smälta hälften på låg effekt i mikrovågsugnen eller över vattenbad till 40°. Rör ner resten och rör tills chokladen smält. Värm upp chokladen till 29°.
8. Bred ut chokladen på overheadfilm med en palett (lång rak stekspade), gör gärna några stänk med gul karamellfärg. Låt chokladen stelna i frysen och dra sedan bort plasten. Bryt eller skär chokladen i små bitar.
9. Skär upp kakan när den är halvfrusen. Garnera med kanderade bitar av saffranspäron och vita chokladryggar.

Recept från Allt om Mat